Vain neljän kerran tähden

Suomalaiset ostavat vaatteita noin 20 kiloa ja tuottavat tekstiilijätettä noin 13 kiloa vuosittain henkeä kohden. Vaatteiden raaka-aineiden kasvattaminen ja vaatteiden valmistaminen vaativat paljon luonnonvaroja – vettä, energiaa ja kemikaaleja. Yhtä vaatetta käytetään keskimäärin vain neljä kertaa.

Osana Vaatevallankumousviikkoa jaan Mrs Marthan vinkit ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin:

  • Osta vain, kun todella tarvitset. Älä shoppaile iloon, suruun tai palkinnoksi.
  • Kirjaa ylös vaateostosi kuukausittain – alat huomaamattasi kiinnittää huomiota paitsi määrään ja laatuun, myös kuluttamiisi euroihin. Kertakäyttömuodin suosiminen kuluttaa ison loven myös kukkaroon vuositasolla.
  • Kun harkitset ostamista, kysy itseltäsi ”tarvitsenko tätä todella”, ”minkä kanssa käytän tätä vaatetta tai asustetta” ja ”onko minulla jo tällainen kaapissa”.
  • Opettele käyttämään myös vähemmän pitämiäsi vaatteita. Päätä, että otat vähemmän pitämäsi vaatteet ainakin kerran käyttöön, ennen kuin ostat yhtään uutta tekstiiliä.
  • Pidennä vaatteen elinkaarta. Huolla vaatteitasi, pese oikeissa lämpötiloissa ja vain tarvittaessa, korjaa rikkimennyt vaate. Vaatteen elinkaaren pidentäminen on yksi merkittävimmistä ekologisuutta lisäävistä seikoista.
  • Lainaa vaatteita. Erityisesti harvemmin käytettyjen vaatteiden (kuten vaikka juhlapukujen) kohdalla lainaaminen ystäviltä tai vaatelainaamosta on paitsi ekologista myös lompakkoystävällistä.
  • Vaadi parempaa. Kysy valmistajilta aktiivisesti tekstiilien alkuperästä, vaadi kestävästi tuotettuja vaatteita. Me kuluttajat olemme avainasemassa valmistajien tuotevalikoiman kehittämisessä.
  • Mieti aktiivisesti seurauksia. Miltä sinusta tuntuisi, jos oma lapsesi, puolisosi tai ystäväsi joutuisi työskentelemään epäinhimillisissä oloissa, ylipitkiä päiviä ja vielä mitättömällä palkalla. Tukisitko sellaista toimintaa?
  • Älä usko kyseenalaistamatta. Kotimainen brändi tai kallis merkkituote ei automaattisesti tarkoita kestävää tuotantoketjua.
  • Älä sulje silmiäsi. Jokaisella tekemälläsi ostoksella on väliä. Aina kun ostat vaatteen, teet kannanoton ympäristön, ekologisuuden, hikipajojen, pakkotyön, lapsityövoiman ja eettisyyden puolesta tai niitä vastaan.
Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Vain neljän kerran tähden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s