Suosikkikirpputorini

Kirpputorilla käyminen on ihanaa. Valikoima on vähintäänkin monipuolinen, huippulöytöjen etsiminen on jännittävää ja kun käsiin osuu jotain mahtavaa, tekisi mieli melkein hihkua ilosta. Hinnatkaan eivät hyvällä kirppiksellä harmita.

Rakastan haahuilla kirppiksillä. Nykyisessä elämäntilanteessa sitä pääsee tekemään valitettavan harvoin, lähinnä silloin, kun pitää oikeasti hankkia jotain – yleensä lapsille. Muutama päivä sitten minulle tarjoutui mahdollisuus piipahtaa suosikkikirppikselläni Mankkaan Akselissa. Olin suunnitellut vierailua jo jonkin aikaa, kun esikoisen mekot olivat alkaneet muuttua minimallisiksi ja lasten kevät- ja kesävaatevarastot kaipasivat päivittämistä.

Akseli ei taaskaan pettänyt – löysin vanhemmalle tyttärelleni kuusi mekkoa, kaksi yöpaitaa, nuoremmalle tyttärelle paidan, leggarit ja yöpuvun sekä itselleni tyylikkään ja laadukkaan topin työkäyttöön. Poistuin paikalta pullean vaatekassillisen kanssa, rahaa kului kokonaiset 27 euroa. Akselissa pidän erityisesti siitä, että tavara on pääsääntöisesti hyvälaatuista ja hinnat maltilliset. Minulla on joitain periaatteita kirppisostoksiin, en esimerkiksi maksa koskaan lasten arkikäyttöön tulevista mekoista yli viittä euroa enkä koskaan osta mitään, mitä pitäisi fiksata, jotta vaate olisi sopiva. Jossain vaiheessa nuorempana ajattelin, että kavennan vähän tätä ja lyhennän tuota – ja nämä hankinnat eivät koskaan päätyneet käyttöön (hyvin pitkälti siksi, että käsityötaitoni ovat, hmmm, varsin vaatimattomat).

Kirpputorilta ostettujen käytettyjen vaatteiden osalta pidän ekologisuuden lisäksi myös varmuudesta ostohetken laadun suhteen – kun vaatetta on jo pidetty ja pesty, se ei todennäköisesti kulahda tai kutistu ensimmäisessä pesussa, mitä valitettavasti uusina ostetut tekstiilit nykyään tuntuvat usein tekevän. Lisäksi kirppis vapauttaa kaikista pakollisista muodin määrittelemistä valinnoista – vaihtoehtoja löytyy väreissä, kuoseissa ja malleissa muitakin, kuin vaatekaupoissa tarjolla olevat mallistot.

Onnistuneen itsepalvelukirppiskäynnin kulmakivet ovatkin minusta seuraavat:

  • Päätä, mitä etsit. Itse en koskaan lähde etsimään kuin maksimissaan kahta asiaa. Olen huomannut, että jos etsii samaan aikaan itselle neuletakkia ja huivia, yhdelle lapselle mekkoja ja toiselle kenkiä, niin keskittymiskyky herpaantuu. Katse poimii parhaat tuotteet nopeasti ja helposti silloin, kun on fokusoitunut tiettyyn tuoteryhmään. Tämä myös auttaa siihen, ettei kirppisostoksillakaan sorru heräteostoksiin.
  • Ota mukaan mitat. Mittanauha on hyvä olla mukana, sillä voi tarpeen mukaan vaikkapa arvioida mekon mittaa lapsen pituuden mukaan (jos lapsi ei ole matkassa mukana). Toinen hyvä kikka on piirtää lapsen jalka pahville ja leikata pahvipohjallinen mukaan – näin myös kenkien mallaaminen on helppoa, vaikka lapsi ei olisikaan paikalla sovittamassa.
  • Määrittele budjetti. Päätä etukäteen, mitä olet valmis pääsääntöisesti tietystä tuotteesta maksamaan (odottamattomat huippulöydöt eivät tietenkään kuulu näiden raamien sisään). Esimerkiksi lasten kohdalla arkivaatteet maksimissaan 5 euroa, takit 8 euroa, merkkivaatteet 15 euroa. Kirppiksillä on aina monenlaatuista tavaraa kaupan ja kun etukäteen määrittelee omat hinta-laatu-standardinsa, niin on helpompi tavarapaljouden keskellä keskittyä toivomaansa laatuun ja hukkaostosten määrä vähenee.

Kirppiskäynnin jälkimainingeissa siivoilinkin viikonlopulla lasten vaatevarastoja – periaatteeni oikeastaan ihan kaikissa hankinnoissa on se, että kun yksi tavara tulee sisään, yksi lähtee ulos. Tämän takia lasten vaatteiden kokonaismäärä ei kasvanut, mutta valikoima vaihtui uudennäköisiin ja sopivamman kokoisiin. Esikoisen vaatteet säästän vielä nuorempaa varten, mutta nuoremmalta pieneksi jääneet lahjoitan pois. Hope ry:llä on pääkaupunkiseudulla parhaillaan menossa kesäkeräys lapsiperheiden hyväksi, joten pieneksi jääneet vaatteet ja kengät menevät heidän kauttaan eteenpäin tarvitseville.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s